Mandarynki – ich właściwości, wartości odżywcze oaz pomysł na świąteczny deser

mandarynki

Mandarynki – egzotyczne cytrusy pochodzące z krajów o ciepłym klimacie. W okresie zimy, szczególnie przed świętami kupujemy i zjadamy ich na pęczki. Tonami znikają ze sklepów, a ich cudowny aromat unosi się przy każdym oderwaniu skórki. Co takiego w sobie mają, że pokochały je miliony?

Właściwości mandarynek

Ucząc się charakterystyki poszczególnych diet i zalecanych w nich produktów mandarynki jakoś tak zawsze były pomijane. A wcale nie są gorsze od pomarańczek! Co więcej – są słodsze, smaczniejsze i częściej wybierane. Zawierają tak samo dużo flawonoidów co ich większe kuzynki, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Niwelują nadmiar wolnych rodników, które przyspieszają starzenie komórek. Chronią przed nowotworami. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Jednym słowem, działają korzystnie na nasz organizm.

Niestety mandarynki nie mają cudownych substancji, które mogłyby wyróżnić ten owoc na tle innych. Można by wręcz powiedzieć: taka szara myszka. Jednak po tą szarą myszkę bardzo chętnie sięgamy 😉

Mandarynki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że spokojnie mogą po nie sięgać osoby z zaburzeniami glikemii. Żeby nie było, że skoro niski indeks glikemiczny to można jeść bez ograniczeń – no nie. Jak we wszystkim, należy zachować umiar. Bezpieczna porcja, w której indeks i ładunek glikemiczny pozostanie niski to 250g, czyli 5 średnich mandarynek. Sporo, prawda? W sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek.

 

Wartości odżywcze

100g mandarynek (ok. 2 średnie sztuki) zawiera: 45 kcal, 0,6g białka, 0,2g tłuszczu, 11,2g węglowodanów i 1,9g błonnika

Ponadto warto wyróżnić:

  • witaminę C: 30mg – 1 porcja (250g) pokrywa w całości zapotrzebowanie na tą witaminę
  • witaminę B1: 0,1mg – śmieszna ilość, ale biorąc pod uwagę, że tylko 1mg potrzebujemy zaczyna to wyglądać zupełnie inaczej
  • stosunek omega 3 do omega 6 wynosi 1:3, czyli tyle ile jest zalecane

W rzeczywistości mandarynka ma o wiele więcej witamin i minerałów, ale nie są to ilości przekraczające 10% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka.

właściwości i wartości odżywcze mandarynek

Deser z mandarynkami i ciastkami korzennymi

Na koniec zostawiam pomysł na deser, swoją drogą jeden z moich ulubionych. Robię go tylko zimą, bo tylko wtedy najlepiej smakuje 😉 Swoim smakiem przypomina o świętach, które nadchodzą, a które później będziemy miło wspominać 🙂

Tym razem będzie bez liczenia kalorii, z podanych proporcji przygotujesz 1 porcję w niedużej szklance.

Składniki:

  • 1 mandarynka
  • 2-3 ciastka korzenne
  • jogurt grecki lub naturalny

Sposób przygotowania:

  1. Aby lepiej się nabierało deser łyżeczką pokrój każdą cząstkę mandarynki na 3 kawałki. Ciastka dokładnie pokrusz.
  2. W niedużej szklance układaj warstwami: ciastka, jogurt, mandarynki, ciastka, jogurt, mandarynki, a wierzch posyp ciastkami. Najlepiej wstawić jeszcze deser do lodówki, aby składniki się dobrze “przegryzły”, jednak nie jest to konieczne.

deser z mandarynkami i ciastkami korzennymi